Sosyal Medya Paylaşımlarının Boşanma Davalarındaki Delil Niteliği

Sosyal Medya Paylaşımlarının Boşanma Davalarındaki Delil Niteliği

Yaşadığımız çağda özellikle hem teknolojinin hem de iletişim imkanlarının çok gelişmiş ve halen de gelişmekte olması nedeniyle, birçok kişi özel hayatına ,iş hayatına ve neredeyse tüm yaşamına ilişkin çok sayıda fotoğraf,video, ses kaydı vb görsel veya işitsel araçları paylaşmakta,ve bunlar üzerinden üçüncü kişilerle iletişime geçmektedir.
Peki ama bu paylaşımlar,hukukta ama özellikle ve sıklıkla karşılaştığımız boşanma davalarında delil olarak kullanılabilir mi?
Bu sorunun yanıtının evet olması mümkündür ama bunun en önemli şartı,söz konusu delilin hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmasıdır.
Yani dosyaya sunulan delilin aracının, delil olarak dikkate alınması için,kişinin kendi rızası ile sosyal medyaya sunulmuş ve hesabının hacklenmeden ,şifresinin kırılması, teknik ya da uzmanlık gerektiren yasa dışı bir işlem yapılmadan ele geçirilmiş olması gerekir. (bu tür eylemler ayrıca TCK anlamında suçtur)
Ayrıca özellikle hukuk yargısında(boşanma davasında da dahil olduğu yargı kolu)bu tip görsel ve ya işitsel unsurlar belgeler kadar ispat gücüne sahip olmayıp, takdiri deliller arasındadır ve mümkün olduğu kadar yan delillerle desteklenmelidir.
Tabi tüm bu süreç teknik bilgi ve deneyim gerektirdiği için ,büromuz gibi konusunda uzman ve deneyimli bir izmir hukuk bürosu ile çalışmakta fayda vardır.

 

İlginizi Çekebilir